Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007

Κάλεσμα για τη διάσωση του κτήματος Δουζένη

Εδώ και μερικά χρόνια όλα δείχνουν πως ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής και τα διατηρητέα. Για την ακρίβεια προσπαθεί με συνέπεια και μεθοδικότητα να τα εξαφανίσει όπου αυτά βρίσκονται!

Σε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες έχει καταφέρει να προχωρήσει στην κατεδάφιση μέρους του εργοστασίου Δουζένη στην Μαρμαριώτισσα (που ήδη αν και κατόπιν εορτής, κρίθηκε παράνομη), την καταστροφή τμήματος του Αδριάνειου υδραγωγείου για τις ανάγκες ανέγερσης και τροφοδοσίας του super market ΑΒ Βασιλόπουλος στην Εθνικής Αντιστάσεως, τη κατεδάφιση διατηρητέου επί των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Ρωμανού, και συνεχίζει και με την ολοκληρωτική πια εξαφάνιση του εργοστάσιου Δουζένη και την παραχώρηση του σε κατασκευαστικές για την ανοικοδόμηση του.

Ας μείνουμε όμως λίγο παραπάνω στην περίπτωση του εργοστάσιου Δουζένη, μιας και η τύχη του θα κριθεί οριστικά μέσα στις επόμενες μέρες.

Το πρωί του Σαββάτου 30/7/2005 έκπληκτοι οι κάτοικοι του Κάτω Χαλανδρίου είδαν δύο ερπυστριοφόρα χωματουργικά βαρέως τύπου μηχανήματα να εισβάλουν στο κτήμα Δουζένη και για λογαριασμό της εταιρίας Ektasis Development να προχωρούν σε καθαιρέσεις των πίσω τμημάτων του κτηρίου. Εδώ αναφέρουμε ότι:
• με το ΦΕΚ 1157/92 το κτήμα Δουζένη δεσμεύεται για πολιτιστικός χώρος.
• με το ΦΕΚ 498/99 το κτήριο Δουζένη, στο σύνολό του, κρίνεται διατηρητέο.

Παρόλα αυτό ο Δήμος δεν εμποδίστηκε στο παραμικρό, σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία και τον ιδοκτήτη του κτήματος, να "αποχαρακτηρίσουν" το κτήμα και το κτήριο από πολιστικό χώρο και διατηρητέο αντίστοιχα -φυσικά χωρίς τη λήψη σχετικής αποφάσης από αρμόδια αρχή- και να προχωρήσουν στην καταστροφή του 80% του κτηρίου.
Συγκεκριμένα:
• ο εργολάβος εμφανίζεται να κάνει αίτηση κατεδάφισης του κτηρίου στις 21/06 και να έχει πάρει άδεια στις 6/07 από την πολεοδομία Ανατολικής Αττικής.
• ο εργολάβος το πρωί της 30/7, υπερβαίνοντας την άδεια, κατεδάφισε τμήμα της οροφής του κτηρίου που εμφάνιζε ως διατηρητέο στο σχέδιο του. Η δημοτική αρχή αδυνατούσε (με εκπροσώπους παρόντες) να σταματήσει τον εργολάβο.
• παρότι είχε γκρεμιστεί η οροφή διατηρητέου κτηρίου καμία μήνυση δεν έγινε, καμία αυτόφωρη διαδικασία δεν κινήθηκε, μόνο συμφωνία κυρίων για σταμάτημα εργασιών το Σαββατοκύριακο.
• μέλη του δημοτικού συμβουλίου διαβεβαίωναν πολίτες ότι έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις τους εργολάβους εκ μέρους του Δήμου. Μηνύσεις που δεν έγιναν ποτέ όπως αποδείχθηκε…

Την Κυριακή το πρωί 31/07/2005 ο εργολάβος συνεχίζει να εργάζεται παρά τη «συμφωνία». Τώρα γκρεμίζει το πίσω μέρος από το γωνιακό διατηρητέο κτήριο. Με τους κατοίκους από τις 10 η ώρα να έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία και να βρίσκονται μαζί με δημ. συμβούλους της αντιπολίτευσης στο τμήμα για να καταθέσουν μηνύσεις, οι εκπρόσωποι της δημ. αρχής εμφανίσθηκαν στις 12:30 χωρίς καν να γνωρίζουν τι έχει γίνει. Την ίδια στιγμή τα μηχανήματα της Ektasis σταμάτησαν και οι υπεύθυνοι εξαφανίστηκαν.

Ταυτόχρονα, απορίας άξιο είναι πώς κάποιος υπάλληλος της πολεοδομίας δίνει άδεια για εργασίες κατεδάφισης σε ένα χώρο δεσμευμένο, χωρίς να λαμβάνει στην τεκμηρίωσή του υπόψη κανένα από τα δύο ΦΕΚ, αλλά ταυτόχρονα να νομολογεί πάνω στην έννοια «διατηρητέο» θεωρώντας «πρόκτισμα διατηρητέου προς κατεδάφιση» το 80% του κτηρίου, το οποίο με ΦΕΚ έχει κριθεί διατηρητέο στο σύνολό του και να του δίνει άδεια χωρίς να υποχρεώνει τον εργολάβο να εμφανίσει μέτρα προστασίας, του κατά την άδεια διατηρητέου τμήματος

Η δίκη που είχε οριστεί για την Τρίτη 5/12 αναβλήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά για τις 8/5/2007, ενώ στο δικαστήριο δεν προσήλθε καν ο δήμος, ούτε παρευρέθηκε δικηγόρος του, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η δημοτικη αρχη αδιαφορεί για την τύχη του συγκεκριμένου χώρου, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί οριστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου.

Το μέγεθος της πολιτικής σημασίας τέτοιων ενεργειών γίνεται εντονότερα αισθητό, αν συνδιαστεί και με τη στάση της αστυνομίας, η οποία κλήθηκε επανειλημένως τότε από πολίτες, και το μόνο που τελικά έκανε ήταν να αδρανήσει παρά τα αυτόφορα αδικήματα που διαπράττονταν. Όλα δείχνουν πως τα συμφέροντα ορισμένων εταιριών είναι αυτά που ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εμπορική εκμετάλλευση και τσιμεντοποιήση χώρων. Συμφέροντα που είναι προφανές πως η πολιτική εξουσία κρίνει σημαντικότερα από το συλλογικό συμφέρον για χώρους πρασσίνου και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικής συνεύρεσης. Η προσπάθεια για τη καταστροφή του παρελθόντος και την επιβολή του αστικού πεδίου δεν είναι ούτε αποτέλεσμα αδιαφορίας, ούτε ατυχών συγκυριών. Αντίθετα, αποτελεί μέρος μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας.

Απέναντι στη συνεργασία της δημοτικής αρχής και των κατασκευαστικών, μπορούμε να προτάξουμε την εναντίωση μας σε κάθε τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης του συλλογικού συμφέροντος, απαιτώντας την προστασία και την άμεση αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, προς την κατεύθυνση της οικειοποιήσης τους και της δημιουργικής ανάδειξης τους από τη κοινωνία.

ΚΑΛΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, ΣΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

  • την Τρίτη, στην ανοιχτή συζήτηση στο Παλαιό Δημαρχείο, 17:30
  • την Τετάρτη, στα γραφεία της πολεοδομίας Χαλανδρίου, οπου θα επιχειρηθεί να δοθεί η οικοδομική άδεια.
  • την Πέμπτη, σε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Αφίσα για το κάλεσμα.(για μεγέθυνση, κλικ πάνω στην εικόνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: