Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2006

5 προσαχθέντες από άτομα που βρίσκονταν στο υπο αξιοποιήση οίκημα

Πριν από περίπου ένα μήνα με πρωτοβουλία κατοίκων του Χαλανδρίου και άλλων περιοχών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε ένα ιστορικό οίκημα (με μεγάλο κήπο και δυνατότητες πλήρους αυτονομίας) εγκαταλελειμμένο, εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της ελεύθερης έκφρασης, της αυτοδιαχείρισης, της οικολογίας και της κοινωνικοποίησης της ευρύτερης περιοχής μέσα από ανοιχτές συζητήσεις και συνελεύσεις καθώς και πολύμορφες δραστηριότητες( από καλλιέργεια γης και τεχνες μέχρι ενασχόληση με μορφές εναλλακτικής ενέργειας). Οι κάτοικοι αντάμειψαν τις προσδοκίες μας με το παραπάνω στηρίζοντας από την αρχή την πρωτοβουλία μας. Όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο όπου η τοπική εξουσία (οικονομική και πολιτική σε αγαστή συνεργασία) παλεύει να φέρει τους νόμους στα μέτρα της για την εμπορική εκμετάλλευση κάθε ελεύθερου χώρου, με οποιοδήποτε κόστος. Τελευταίο δείγμα αυτής της στάσης ήταν το γκρέμισμα ιστορικού κτιρίου από το δήμο, προστατευόμενο από το νόμο σχετικά με ιστορικά οικήματα, παρά την κινητοποίηση δεκάδων πολιτών.


Γνωρίζοντας αυτή τη κατάσταση και θέλοντας να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα, προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία αξιοποίησης του οικήματος. Προσέξαμε ώστε να μη δώσουμε καμία αφορμή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστολή μιας τέτοιας προσπάθειας. Και πράγματι μέχρι τώρα ενώ τα οχήματα της ασφάλειας τριγυρνούσαν σε καθημερινή βάση και εξακριβώσεις γίνονταν αραιά και που δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους της αστυνομίας (πως άλλωστε αφού οι κάτοικοι ήταν θετικά προσκείμενοι;). 

Γύρω στις 14.00 που χαμε αρχίσει να μαζευόμαστε εμφανίστηκαν δυο μπατσικά και αστυνομικοί απαίτησαν να μας πάνε όλους στο τμήμα ενώ έκαναν διαρκώς ερωτήσεις προσπαθώντας να ψαρέψουν πληροφορίες για την κατάληψη και για άλλους συντρόφους που δε βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί. 


Όταν τους ρωτήσαμε ποιους τους φώναξε απάντησαν πως ήρθαν μετά από ειδοποίηση των ιδιοκτητών, ενώ γνωρίζουμε πως το ιδιοκτησιακό καθεστός του οικήματος είναι υπο αμφισβήτηση. Το οίκημα βάσει δεδομένων του υποθηκοφυλακείου ανήκει στο δήμο αλλά λόγω χρεών των προηγούμενων ιδιοκτητών είναι υποθηκευμένο σε τράπεζα, μέχρι ο δήμος να ξεπληρώσει τα χρέη κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει άμεσα. Αυτή τη στιγμή εκπρόσωποι κάποιων που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες απειλούν να ασκήσουν μηνύσεις σε όσους έχουν προσαχθεί.(*)


Τώρα πια πιστεύουμε πως είναι καιρός να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η κατάληψη του κτιρίου στην οδό Προφήτη Ηλία 49 στο Πολύδροσο και καλούμε όσους αντιτάσσονται στην αποξένωση, την εμπορευματοποίηση, το απρόσωπο αστικό περιβάλλον των γκρίζων πολυκατοικιών και στηρίζουν την έκφραση μέσα από ελευθεριακά πλαίσια, τις συνελεύσεις σε επίπεδο γειτονιάς, την οικολογία και την αυτοδιαχείριση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να συμπαρασταθούν στους συντρόφους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Α.Τ. Χαλανδρίου.


ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ


Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε πως στο αυταρχικό καθεστώς της ιδιοκτησίας μπορούμε να αντιτάξουμε τις ανάγκες μας για αυτονομία και την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε όσους διεκδικούν ΖΩΗ μέσα στο νεκρό αστικό περιβάλλον.


Το παραπανω δημοσιευτηκε στο indymedia στις 6 παρα 10.
Λόγω των συνθηκών πίεσης κάτω από τις οποίες γράφτηκε το κείμενο, ορισμένες φράσεις έχουν διορθωθεί.
(*)Εχουμε υπ' οψην και καποια νεα στοιχεια σχετικα με το ιδιοκτησιακο τα οποια θα δημοσιευτουν κατοπιν επιβεβαιωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: