Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2006

Ποτέ τα σπίτια των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και οι άνθρωποι τόσο μακριά

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται στους κατοίκους της εύρυτερης περιοχής και σε περαστικούς από όταν άρχισε η κατάληψη.

Ποτέ τα σπίτια των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και οι άνθρωποι τόσο μακριά
Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας


Το κείμενο αυτό έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους κατοίκους της γειτονιάς, για την συλλογική κινητοποίηση μέσω ανοικτών σε όλους συνελεύσεων ενός κομματιού της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφέρεται για την οικειοποίηση-αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου οικήματος στον πεζόδρομο της οδού Προφήτου Ηλία 49 στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.

Οι πόλεις έχουν, σήμερα καταστεί περισσότερο από ποτέ αφιλόξενες για τους κατοίκους τους. Δε θέλουμε άλλα εμπορικά κέντρα , πολυκαταστήματα ή άλλους επιβλητικούς όγκους από τσιμέντο και γυαλί. Οι ελεύθεροι χώροι και τα ελάχιστα πάρκα που έχουν απομείνει πλέον στα αστικά κέντρα, όπως πχ το κτήμα Συγγρού (Λ. Κηφισίας), το Πεδίον του Άρεως, το Ελληνικό ή ακόμα και το Ζάππειο απειλούνται από μαρασμό λόγω οικονομικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Η αποξένωση μεταξύ των κατοικούν της πόλης απορρέει από ηθικές και κοινωνικές αξίες που προωθεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η αστική υποκουλτούρα. Η αποχαύνωση μπροστά στο «κουτί», η κατανάλωση ευτελών προτύπων και η εμπορευματοποίηση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας συντελούνε στην παθητικοποίηση, στην αδράνεια και στην απάθεια του κοινωνικού συνόλου.
Όλα τα παραπάνω μας βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους και σε απάντηση προτείνουμε την πρακτική των οικειοποιήσεων των ελεύθερων χώρων. Πήραμε την απόφαση να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του οικήματος και να το μετατρέψουμε σε έναν ελεύθερο ζωντανό χώρο ποικίλων μορφών έκφρασης.
Προκρίνουμε έναν χώρο που θα λειτουργεί αντιεμπορευματικά και αντιιεραρχικά, θα είναι πλήρως αυτόνομος-αυτοδιαχειριζόμενος χωρίς καμία κομματική στήριξη ή στήριξη κάποιου άλλου θεσμικού φορέα και η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από προκαθορισμένες ανοιχτές συνελεύσεις με τη συμμετοχή όποιου ενδιαφέρεται. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά που έχουν τεθεί ως ελάχιστη βάση από τη συνέλευση για να μπορέσει να λειτουργεί ο χώρος, είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται αλλαγές, τροποποιήσεις ή αμφισβήτηση.
Επιζητούμε τη μετατροπή του σε ένα δημιουργικό μέρος συναντήσεων πολύμορφης δραστηριοποίησης όπως ζωγραφική, θέατρο, μουσική, επαφή με τη φύση (πχ ενασχόληση με τον κήπο), σύνταξη πολιτικών κειμένων και αντιπληροφόρησης πάνω σε κοινωνικά προβλήματα.

Ζητάμε τη συμπαράσταση και τη δημιουργική συμμετοχή ατόμων από την ευρύτερη περιοχή με την ελπίδα ότι το εγχείρημα θα συσπειρώσει τους κατοίκους και θα ενισχύσει τους δεσμούς σε επίπεδο γειτονιάς. Για επικοινωνία και περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
protovouliaxal@yahoo.gr

Συνέλευση Ρέματος για την Αξιοποίηση Ελεύθερων Χώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: