Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το κίνημα άρνησης πληρωμών στα ΜΜΜ δεν τρομοκρατείται - δεν ποινικοποιείται



Όπως και τις τελευταίες εβδομάδες έτσι και την προηγούμενη (Τρίτη 25/1 και Πέμπτη 27/1) πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο Χαλάνδρι σε λεωφορεία και μετρό για τις ελεύθερες μετακινήσεις. Σε μία απ'αυτές οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι αντιμετώπισαν αστυνομική κατασταλτική επιχείρηση στο κέντρο του χαλανδρίου. Ακολουθεί
ανακοίνωση όπως προέκυψε από συνέλευση που έγινε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου (ΚΕΠ) μετά το περιστατικό.


Το κίνημα άρνησης πληρωμών στα ΜΜΜ
δεν τρομοκρατείται – δεν ποινικοποιείται

Την Τρίτη 25/1 και ενώ 20 άτομα πραγματοποιούσαμε παρέμβαση στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στο κέντρο Χαλανδρίου, δεχτήκαμε «επίσκεψη» από 15 περίπου ένστολους της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και από ένα περιπολικό. Η παρέμβασή μας περιλάμβανε μοίρασμα κειμένων και κόλλημα αυτοκόλλητων που αναδείκνυαν το ζήτημα των ελεύθερων μετακινήσεων, της άρνησης πληρωμής του ήδη ακριβού εισιτηρίου και της αντίστασης στην επιχειρούμενη “εξυγίανση” των δημόσιων συγκοινωνιών. Παράλληλα, σαμποτάραμε τα ακυρωτικά μηχανήματα σαν μια έμπρακτη κίνηση αντίστασης στην εισπρακτική λογική του κράτους, την εμπορευματοποίηση και λεηλασία των μεταφορών. Οι ένστολοι νταήδες, με τη γνωστή τραμπούκικη συμπεριφορά που επιδεικνύουν σε κάθε γειτονιά, ακινητοποίησαν το λεωφορείο και εισέβαλαν μέσα φωνάζοντας ότι το λεωφορείο δεν θα έφευγε αν δεν αποβιβαζόμασταν. Εμείς από την πλευρά μας, ενάντια στην προσπάθεια της προκλητικής παρεμπόδισης και καταστολής της πολιτικής μας δράσης σπάσαμε το κλίμα τρομοκράτησης. Η απάντησή μας στην απαίτηση των μπάτσων για επίδειξη των στοιχείων μας, επικαλούμενοι φθορές, ήταν ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα έλεγχο. Αποχωρήσαμε όλοι μαζί, συγκροτημένα και φωνάζοντας συνθήματα, με κατεύθυνση το ΚΕΠ Χαλανδρίου, όπου και καλέσαμε έκτακτη συνέλευση ως απάντηση στο περιστατικό. Λίγη ώρα αργότερα μαζί με περίπου 20 αλληλέγγυους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε την παρουσία μας στη γειτονιά και το χαρακτήρα της παρέμβασής μας συνεχίζοντας την κινητοποίησή μας.


Η προσπάθεια παρεμπόδισης της συγκεκριμένης δυναμικής κινητοποίησης με την επέμβαση κατασταλτικών δυνάμεων δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αποκομμένη απ’ τις διεργασίες που προβάλλονται σε κινηματικό επίπεδο. Τον τελευταίο μήνα, παράλληλα, με τις απεργίες και τον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΜ, έχει επιλεχτεί από πληθώρα αγωνιστών, που δραστηριοποιούνται σε γειτονιές, να απαντηθεί με δυναμικό τρόπο η προωθούμενη αναδιάρθρωση των ΜΜΜ, σ’ ένα πλαίσιο έμπρακτης διεκδίκησης της ελεύθερης πρόσβασης σε καθημερινά αναγκαία αγαθά, όπως οι μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε τον αγώνα άρνησης πληρωμών στα ΜΜΜ, έχοντας πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στο Χαλάνδρι, σε εβδομαδιαία βάση κινήσεις αντιπληροφόρησης, κινήσεις σαμποτάζ και αποκλεισμού της λειτουργίας των μηχανημάτων επικύρωσης των εισιτηρίων.


Απέναντι στην οικειοποίηση αυτής της πρακτικής, μέσω της αποδοχής, υποστήριξης, μαζικής συμμετοχής και έμπρακτης ανυπακοής στα μέτρα που επιβάλουν, είναι σαφές ότι το κράτος θα προσπαθήσει να κάμψει την αγωνιστικότητα του κινήματος που αναπτύσσεται και να τρομοκρατήσει με όλα τα μέσα καταστολής, που διαθέτει. Είτε αυτά στοχεύουν στην αλλαγή και ισχυροποίηση του νομικού οπλοστασίου, είτε στην αύξηση του αριθμού των ελεγκτών, είτε στην άμεση επέμβαση κατασταλτικών ομάδων προς συμμόρφωση όσων αντιστέκονται. Το κράτος έχοντας σαν πρόσφατο παράδειγμα αυτό του κινήματος άρνησης πληρωμών στα διόδια και του κοινωνικού ερείσματός του, φοβάται την επέκτασή του στα ΜΜΜ ενόψει και των αντιδράσεων που θα φέρει η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο 40% από 1η Φλεβάρη.


Φόβο των από πάνω αποτελεί η συλλογική, αλληλέγγυα και αυτοοργανωμένη δράση επιβατών, που βάζουν μπροστά το επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε πρόταγμα των ελεύθερων μετακινήσεων. Δεν πληρώνουμε γιατί αρνούμαστε εδώ και τώρα το χαράτσι και παλεύουμε για μια διαφορετική διαχείρηση ενός κοινωνικού αγαθού όπως η μετακίνηση. Σημαντικό ζητούμενο των χαλεπών καιρών είναι να συναντηθούν οι αντιστάσεις επιβατών και εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές και να βαδίσουν στο δρόμο του κοινού αγώνα.


Δεν πληρώνουμε εισιτήριο – πρόστιμα
Σαμποτάζ στα ακυρωτικά μηχανήματα
Δεν θα νικήσει ο τρόμος, θα νικήσει ο δρόμος
Ελεύθερες μετακινήσεις για μια ελεύθερη κοινωνία αλληλεγγύης


Πρωτοβουλία για ελεύθερες μετακινήσεις
από την κατάληψη κτήματος Πραποπούλου
Αλληλέγγυοι-ες

27/1/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: