Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές

«Η Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) ανακοίνωσε την ένταξη στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 της υλοποίησης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου. Στο αντικείμενο της «Σύμπραξης» περιλαμβάνονται: νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δημοτικό Ιατρείο αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο αναψυχής.» Ακόμα γίνεται λόγος για παιδικό σταθμό. Αυτά αναφέρει η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.
Τι ωραία που ακούγονται όλα αυτά!Τι σωστά, τι δίκαια και κυρίως τι κερδοφόρα για τις κατασκευαστικές εταιρείες, τους μεσάζοντες και τις πολιτικές καριέρες των εμπλεκομένων! Και πόσο ζημιογόνα για όλους τους υπόλοιπους, για όλους εμάς!

Το υπουργείο δεν είναι άστεγο

Μόλις πριν από δύο χρόνια είχε γίνει με υψηλό κόστος πλήρης ανακαίνιση των κτιρίων του Υπουργείου στην πλατεία Συντάγματος. Είναι προφανές ότι εκτός απ’ το να μειωθεί –νομίζουν – η δυνατότητα για διαδηλώσεις, πάντα μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε έργα στους ημέτερους υπερέχει απ’ το να επικρατήσει η κοινή λογική και το συμφέρον των ανθρώπων. Αποτελεί πάγια τακτική να οικοδομούνται εγκαταστάσεις για να φάνε οι κατασκευαστικές, όπως στα Ολυμπιακά ακίνητα, και να μένουν κλειδωμένα να ρημάζουν κι αφού ρημάξουν να ξεπουλιούνται κοψοχρονιάς στους ιδιώτες κεφαλαιούχους. Το έργο θα κοστίσει πάνω από 212.000.000 ευρώ, χώρια το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών (+20%), έχει να φαν κι οι κότες, όσο τρώμε κουτόχορτο.

ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα)

To δημόσιο παραχωρεί στους ιδιώτες δημόσια γη και δημόσια έργα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συναίνεση. Ψήφισες; Για τέσσερα χρόνια αποφασίζουμε και διατάζουμε. Στο Νομισματοκοπείο οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου για 26 χρόνια, παρότι το έργο θα πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και από το δημόσιο, δηλαδή απ’ την τσέπη μας. . Η αλλαγή των όρων χρήσης γης ανέκαθεν υπήρξε ένας βασικός τρόπος για να δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ανάπτυξης και να εξασφαλίζονται υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα ΣΔΙΤ επιπλέον εξασφαλίζουν ότι ο ιδιώτης θα νέμεται δημόσια γη όχι με τους όρους της ελεύθερης αγοράς αλλά με τα προνόμια του δημοσίου.

Οικονομική εκμετάλλευση

Προβλέπονται για τις εταιρείες χώροι για εμπορική εκμετάλλευση (μαγαζιά). Αυτό σε συνδυασμό με το Mall, τα αντίστοιχα σχέδια για το Ολυμπιακό κέντρο Τύπου (κι άλλο Mall;) και με το τεράστιο εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στα 28 στρέμματα του ιδρύματος Χατζηκώνστα, απ’ όπου θα εκδιωχθούν τα παιδιά που τώρα φιλοξενούνται, σημαίνει λεφτά για τους μεγαλοκαρχαρίες, απ’ των οποίων τη χρηματοδότηση για τη διαφημιστική εκστρατεία εξαρτώνται οι «καπάτσοι» πολιτικοί για την επανεκλογή τους

Οι υπηρεσίες του δημαρχείου δεν είναι άστεγες

Ακόμα κι αν κρινόταν απαραίτητο να ανεγερθεί νέο δημοτικό μέγαρο, γιατί αυτό πρέπει να γίνει στο μοναδικό χώρο που έχει απομείνει για πάρκο, όπως χρόνια τώρα ζητάνε οι κάτοικοι και τα δημοτικά συμβούλια; Και τελικά πού ακριβώς θα το φτιάξουν. Άγνωστο. Ως γνωστόν, βλέποντας και κάνοντας.
Κυκλοφοριακή επιβάρυνση
Πάνω από 3000 εργαζόμενοι και χιλιάδες επισκέπτες επιπλέον υπολογίζεται ότι θα προσέρχονται καθημερινά σε μια περιοχή ήδη κορεσμένη και από άποψη υποδομών(Νομαρχία, ΕΟΦ, Κτηματική Εταιρεία, Νομισματοκοπείο, Εθνικό Τυπογραφείο…) και από άποψη κυκλοφοριακού (το δήμο διασχίζουν όλοι όσοι κατευθύνονται προς Βριλήσσια, Πεντέλη, Μελίσσια, Μεσόγεια, Αγ.Παρασκευή κ.α.).

Παρανομίες-νόμοι λάστιχο

Σε μια περιοχή που προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,9 εντελώς αυθαίρετα –μήπως κάνουν και τίποτε αλλιώς τα αφεντικά μας - υπερδιπλασιάζεται σε 2 – για να χωρέσουν τα τεράστια κτήρια 55.0000 τετραγωνικά μέτρα που θα χτιστούν (μόλις κάπως λιγότερα από το Mall) . Επιπλέον, υπάρχει ακόμα σκόπιμη ασάφεια γύρω από το πόσα στρέμματα ακριβώς θα οικοδομηθούν (από 27 ως και 34 στρέμματα έχει καταγραφεί στον τύπο) και ποιες ακριβώς θα είναι οι άλλες χρήσεις. Όσο λιγότερες οι αντιδράσεις τόσο εντονότερα θα βάλουν χέρι στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι σ’ αυτές τις ασάφειες πατάνε, ώστε μετά να αυθαιρετήσουν πλήρως. Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου ειδικά και η παρούσα δημοτική αρχή είναι εντελώς αναξιόπιστες ακόμα και για τον πιο αφελή: Δουζένη, πλατεία Δούρου, παρκάκι Καλαμά, Carrefour, Πάτημα, Ρεματιά, κτήμα Πραπόπουλου και τώρα Νομισματοκοπείο. Ποιες δεσμεύσεις τους να πιστέψεις;


Εκδίωξη των τσιγγάνων

Με ύποπτα επιλεκτικά κριτήρια έχουν δοθεί γελοίες αποζημιώσεις σε ελάχιστους απ’ τους τσιγγάνους μόνιμους κατοίκους. Και μόνο όταν φτάνει η κατασκευασμένη απειλή για φυματίωση στα σχολεία, ενδιαφερόμαστε για την υγεία τους, ενώ όταν φτάνει η ανάπτυξη στους καταυλισμούς τους εκδιώκονται κακήν κακώς.

Κι άλλα δέντρα κομμένα στο βωμό της ανάπτυξης

Σε μια εποχή κατακόρυφης αύξησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα και συνεπώς ραγδαίας αύξησης των βρογχικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, τα λιγοστά δέντρα που έχουν απομείνει –σε μια πόλη με έναν απ’ τους χειρότερους δείκτες αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο – αντί να τα ενισχύουν, τα κόβουν για να φορτώσουν κι άλλο τσιμέντο σε μια ήδη γκρίζα πόλη. Στη θέση του υψηλού πράσινου (ψηλά δέντρα που μπορούν να φιλτράρουν τα σωματίδια και τους ρύπους της ατμόσφαιρας) βάζουν στην καλύτερη περίπτωση γκαζόν που καμία αξία δεν έχει άλλη απ’ το να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει πράσινο. Σε λίγο θα το κατανείμουν κι αυτό σε ισομεγέθη κερδοφόρα 5 Χ 5 και θα βλέπουμε το πράσινο μόνο στα ντοκιμαντέρ των ψηφιακών καναλιών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Αττικής οδού, η οποία αφού έκοψε το Ρέμα στη μέση με τη δέσμευση ότι θα φτιάξει στο σημείο υπέργειο πάρκο, τελικά κατασκεύασε ακόμα ένα γκαζοχώρι, όπου δέντρα δεν μπορούν να φυτευτούν (20 εκατοστά αντί για 1 μέτρο το χώμα)

Αντισταθμιστικά οφέλη – καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς

Τα άλλα όλα είναι παρηγοριά στον άρρωστο και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η αίθουσα εκδηλώσεων και ο παιδικός σταθμός, θα αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους στο υπουργείο, όπως αναφέρεται, και όχι τους κατοίκους. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το δημοτικό ιατρείο αποτελούν υποχρεώσεις κι όχι καμιά τεράστια χάρη και σίγουρα δεν αντισταθμίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο το τεράστιο κόστος από μία ακόμα κερδοσκοπική «αναπτυξιακή» καταλήστευση του δημόσιου χώρου, ενός ακόμα ελεύθερου χώρου που θα έπρεπε χρόνια τώρα να έχει γίνει πάρκο. Και ως έχει ο χώρος χρησιμεύει για να κάνουν τις εκδρομές τους πολλά σχολεία, εκεί είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στο μεγάλο σεισμό, εκεί υπάρχουν δέντρα και μπορεί να γίνει ένα αξιοπρεπές πάρκο στον τελευταίο χώρο που έχει απομείνει γι’ αυτό. Αλλά το τσιμέντο είναι επικερδέστερο απ’ το πράσινο. Το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι καταστρέφονται, οι ζωές μας υποβαθμίζονται για να κερδοφορήσουν οι κατασκευαστικές και να επιβληθούν τα κρατικά σχέδια για «ανάπτυξη».
Να μη γίνουν τσιμέντο για τα φράγκα, τα τελευταία τετραγωνικά για πάρκα. Κανένας ελεύθερος χώρος για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ, ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: