Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

ΡΟΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΡΑΝΤΕΒΟΥ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

Ρομά Χαλανδρίου
η προσπάθεια για εκτοπισμό τους, έξωση απ’τα σπίτια τους
και μεταφορά τους στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα


Μια ακόμα περίπτωση θεσμοποιημένου φασισμού

«Στεγαζόμαστε σε αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς ηλεκτροδότηση και ύδρευση, στερούμενοι ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Αποκομμένοι απ' το κοινωνικό σύνολο, αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες β' κατηγορίας, αφού ακόμα και αναφαίρετα δικαιώματα όπως της μόρφωσης ή της εργασίας, δυσχεραίνονται από γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες»

Λόγια που οι ίδιοι οι Ρομά είχαν με επιστολή τους απευθύνει προς τους αρμοδίους ήδη από το 2000, όταν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που καλοβλέπουν το φιλέτο της περιοχής (αφότου έγινε το μετρό δίπλα) έθεσαν το θέμα της μετεγκατάστασης τους στην κρατική ατζέντα.

Από τότε και μέχρι σήμερα , η κατάσταση στον καταυλισμό Χαλανδρίου δεν έχει αλλάξει και οι Ρομά, στο σύνολο τους 74 οικογένειες, συνεχίζουν να υφίστανται την αδιαφορία, την γκετοποίηση, και συχνά την καταστολή μέσω ποινικών διώξεων από το κράτος καθώς και το ρατσισμό πολλών κατοίκων. Αλλεπάλληλες αποφάσεις από τα όργανα της πολιτείας προσεγγίζουν το ζήτημα πρόχειρα και διαχειριστικά, αντιμετωπίζοντας τις ζωές των ανθρώπων αυτών που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στο δήμο Χαλανδρίου σαν ένα αριθμητικό δεδομένο που εδώ δε χωράει, εκεί δεν βολεύει κοκ. Με την τελευταία επίσημη απόφαση (που έχει πάρει αναβολή να εκτελεστεί μέχρι 30 Σεπτέμβρη) για την μετεγκατάσταση τους στο όρος Πατέρα στο Δήμο Μεγάρων - σε ένα βουνό δέκα χλμ μακριά απ’ την αμέσως προηγούμενη κατοικημένη περιοχή - χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους αποκαλύπτεται ο αυταρχισμός του κράτους και η επιδίωξη απομόνωσης ομάδων πληθυσμού που φαίνεται να «απειλούν» την κυρίαρχη ελληνική νόρμα, δημιουργώντας και προβλήματα στην «αναπτυξιακή» λογική ξεπουλήματος των πάντων απ’τους κρατούντες. Το κράτος σκοπίμως δεν επιλύει τα προβλήματα των Ρομά στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, όπως και παντού, έτσι ώστε να μπορεί να τους εκτοπίσει όποτε αποφασίσει, αλλά και να διατηρήσει ταυτότητες όπως νόμιμος –παράνομος, ιδιώτης –καταπατητής, τροφοδοτώντας για ακόμη μια φορά το ρατσισμό, το μίσος και τον φόβο κάποιων κατοίκων που βεβαίως έχουν την ευθύνη τους. Με τον τρόπο αυτό το κράτος επιδιώκει να αναδεικνύεται ως ο μοναδικός ρυθμιστής των ζωών μας αποκλείοντας τη δική μας απόφαση και αυτενέργεια.

Οι Ρομά, με όπλο τους και την αλληλεγγύη ορισμένων κατοίκων της περιοχής, και χρησιμοποιώντας όσα νομικά εργαλεία έχουν απομείνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάμων, έχουν καταφέρει να κοιτάξουν στα ίσα το κράτος, να αντισταθούν στην υποβάθμιση των ζωών τους και απαιτούν να μείνουν με όρους κοινωνικής ισότητας σε αυτό τον τόπο που ζουν για δεκαετίες,,..

Εμείς από την πλευρά μας, αντιστεκόμαστε στην  αυθαιρεσία της εξουσίας, στην έξωση των Ρομά χωρίς τη θέλησή τους εκτός του δήμου Χαλανδρίου, στην περιθωριοποίηση  τέτοιων ομάδων και την καταστολή των αντιδράσεων τους. Είναι ζητούμενο στο ρατσισμό και το φόβο που το κράτος μας διδάσκει και μας επιβάλλει να απαντάμε ενωτικά και επιθετικά αποβάλλοντας κι εμείς οι ίδιοι στερεότυπα και προκαταλήψεις πάνω σε διαχωρισμούς όπως είναι η καταγωγή, το έθνος, το φύλο, η μόρφωση , η ηλικία κ.α. Ο ρατσισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους, μετά έρχεται και για σένα.


Κατάληψη κτήματος Πραπόπουλου, 2014

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία 49. Πολύδροσο Χαλανδρίου


http://protovouliaxalandriou.blogspot.gr/