Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Δύο πυροβολισμοί, η Κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων και η μηδενική ανοχή

Το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη η νύχτα βάφτηκε κόκκινη. Δόθηκε η αφορμή για να ξεχειλίσει η κοινωνική οργή και να βγουν όλες και όλοι στους δρόμους διεκδικώντας δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ζωή και όχι απλά επιβίωση…

Σε αυτό το κλίμα, το κράτος και τα ¨τσιράκια του¨ τα ΜΜΕ δοκίμασαν να εκμεταλλευτούν δύο γεγονότα των ημερών, για να επιβάλλουν την επιστροφή στην κανονικότητα με τις γνώριμες κατασταλτικές τους μεθόδους: κατασυκοφάντηση του ευρύτερου κινήματος και των ανθρώπων που το αποτελούν, κρατική τρομοκρατία, στοχοποίηση της πολιτικής δράσης.

Μετά από πυροβολισμό σε κλούβα των ΜΑΤ στις 23/12/08 στη συμβολή της οδού Κοκκινοπούλου με την Κατεχάκη, η αντιτρομοκρατική και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης παραβιάζουν την κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων που βρίσκεται εντός του ασύλου της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, παίρνουν αποτυπώματα και εσωτερικά πλάνα από τον χώρο, αφήνουν υπόνοιες πως η κατάληψη αποτελεί γιάφκα ενώ κάνουν λόγο και για πυρήνες σκληροπυρηνικών αναρχικών πιθανών τρομοκρατών που δρουν στην Πολυτεχνειούπολη. Όλα αυτά έγιναν, ενώ ήταν σαφές πως ο πυροβολισμός είχε γίνει έξω από το χώρο της κατάληψης και πως οι καταληψίες που είχαν, έχουν και θα έχουν ενεργό παρουσία στο χώρο δεν σχετίζονταν με το γεγονός. Εφόσον το εγχείρημα εναντιώνεται στις κυρίαρχες εξουσιαστικές κοινωνικές δομές, ήταν βέβαιο πως τα ¨τσακάλια¨ του συστήματος δεν θα έχαναν την ευκαιρία να το στοχοποιήσουν. Μετά από λίγες μέρες μπάτσοι ξαναπαραβιάζουν την κατάληψη ενώ γίνεται προσπάθεια τρομοκράτησης των καταληψιών με ελικόπτερο της αστυνομίας να πετά πάνω από τα κεφάλια τους και με συνεχή προκλητική παρουσία των ΜΑΤ σε κοντινή απόσταση προτάσσοντας τα όπλα τους και βρίζοντας. Η κατάληψη του παλιού αντλιοστασίου, για την οποία γίνεται λόγος, λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες ως ένας κοινωνικός χώρος που προωθεί την αυτομόρφωση, την ελευθεριακή εκπαίδευση, την ενεργειακή αυτονομία (ήδη έχει κατασκευαστεί μία αυτοσχέδια ανεμογεννήτρια) και όχι μονο και αποτελεί ένα κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, έχοντας ως πρόταγμα την αυτοοργάνωση και ως μέσο λήψης αποφάσεων τη συνδιαμόρφωση μέσω ανοιχτών συνελεύσεων. (περισσότερες πληροφορίες στο www.eleftheronio.org)

Ακολούθησε η δεύτερη ένοπλη επίθεση με στόχο τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Αυτή τη φορά το κράτος και τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης άδραξαν την ευκαιρία να σπείρουν τον πανικό, τον φόβο και την τρομοκρατία, όπως δεν έκαναν στον πυροβολισμό μαθητή έξω από το σχολείο του στο Περιστέρι, στην επίθεση με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα ή στην 2η ¨τυχαία¨ δολοφονία και στον σοβαρότατο τραυματισμό μετανάστη στο Μεταγωγών στην Π.Ράλλη από τον Νοέμβρη. Ο κρατικός σχεδιασμός παρουσιάζεται πάνοπλος να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να διαλύσει τον εσωτερικό εχθρό, να βιάσει συνειδήσεις, να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους ανθρώπους και να άλλάξει την ιστορία και τα νοήματα του αγώνα. Έτσι, θεωρείται δικαιολογημένη η εισβολή μπάτσων κάθε είδους σε στέκια και καφενεία στα Εξάρχεια, αλλά κυρίως σε σπίτια αγωνιστών σε όλη την Αθήνα, βάσει υποδείξεων της ΓΑΔΑ. Ταυτόχρονα, επιδίδεται με πάθος στην αποκατάσταση της ¨δημοκρατικής νομιμότητας¨, του ήθους και της αναγκαιότητας του ρόλου των μπάτσων στην κοινωνία. Η συγκυρία αυτή αποτελεί το έναυσμα για να αρχίσει πάλι να αστυνομοκρατείται –σαν άλλες ¨χρυσές εποχές¨- η πρωτεύουσα, και για τα ¨ηρωικά¨ ΜΑΤ να θυμηθούν τη συνήθη πρακτική τους, τις θηριωδίες, την τρομοκρατία, το ξύλο και τις συλλήψεις θεωρώντας πως έχουν διασφαλίσει μέσω των ΜΜΕ την κοινωνική συναίνεση.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες και στον νέο κύκλο φακελωμάτων από την ασφάλεια, προτάσσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας ως κάτι δεδομένο, σε όλες συλλογικότητες, τα στέκια και γενικότερα σε όλες τις συνιστώσες του κινήματος και τους αγωνιζόμενους ανθρώπους που το σύστημα προσπάθησε και προσπαθεί να πλήξει. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι πως η δύναμή μας πηγάζει από το ίδιο το πάθος μας για ζωή και καθολική ελευθερία και πως ο δρόμος που έχουμε διαλέξει να βαδίσουμε έχει μία μόνο κατεύθυνση, αυτή της ριζικής αλλαγής του συστήματος. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΑMΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: