Κυριακή 27 Απριλίου 2008

Αλληλεγγύη στη κταληψη του Ιού Κοινωνικής Απελευθέρωσης (Λάρισσα)

10,100 χιλιάδες καταλήψεις
ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ Ι.Κ.Α.
Λίγα λόγια για την έξωση και την καταστολή του Ιού Κοινωνικής Απελευθέρωσης, από το κτίριο του ΙΚΑ Λάρισας, οδό Ασκληπιού:

Το κτίριο του ΙΚΑ εγκαταλείφθηκε στην τύχη του πριν 5 χρόνια, ώστε να χτιστεί στη θέση του ένα καινούργιο κτίριο, που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων της Λάρισας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντί λοιπόν να ξεκινήσουν οι εργασίες ,το ΙΚΑ προτίμησε επί τόσα χρόνια να μισθώνει κτίρια, λαρισαίου βουλευτή της Ν.Δ, με λεφτά των ασφαλισμένων και η ανέγερση του κτιρίου να μην έχει κανένα μέλλον. Όλοι άλλωστε ξέρουμε πόσο ειδήμονες έχουνε γίνει οι ντόπιοι κρατικοδίαιτοι, στο να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα
.
Το “γλέντι” τους σταμάτησε ξαφνικά όταν στις 8 του Μάρτιο Ιός χτύπησε και κατέλαβε το κτίριο. Ένα μήνα μετά ”εξαπλώθηκε” τόσο ώστε να δώσει ξανά ζωή στο χώρο. Καθαρίστηκε, λειτούργησε παιδική χαριστική βιβλιοθήκη, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο και βέβαια έβγαλε έναν ανατρεπτικό λόγο ενάντια στην αλλοτρίωση της καθημερινότητας. Εκφραζόμενος με τις αξίες της αμεσοδημοκρατίας, της συνδιαμόρφωσης, της ισότητας και της αλληλεγγύης μέσα σε αντιιεραρχικά και αντιεμπορευματικά πλαίσια, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πόλο έλξης της νεολαίας, ένα πόλο δημιουργίας. Οι σύντροφοι το είπαν ήδη: ”όλα αυτά θέλουν να γκρεμίσουν και όχι ένα απλό κτίριο”.
Το ξέρουμε όλοι πως τέτοια ζωντανά πειράματα, στα αποστειρωμένα αστικά τοπία κάνουνε κάθε είδους εξουσιαστές να αισθάνονται άβολα σιγά-σιγά. Από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην επιχείρηση εκκένωσης γίνεται φανερή η ενόχληση που δημιουργούν τα στέκια και οι καταλήψεις, ιδιαίτερα σε τοπικές κοινωνίες όπου οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αμεσότερες, και εγχειρήματα σαν και του Ιού, μακροπρόθεσμα μπορούν να ριζώσουν για τα καλά και στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Ενοχλούνται γιατί η διαμόρφωση και η διάχυση του ανατρεπτικού λόγου μπορεί να γίνει άμεσα, από στόμα σε στόμα. σε κάθε γειτονιά αδιαμεσολάβητα. Να ξέρουν όμως όλοι αυτοί που βάζουν το χεράκι τους στην καταστολή τέτοιων εγχειρημάτων, πως όχι μόνο δεν θα μας καθυποτάξουν, αλλά θα μας κάνουν και πιο δυνατούς και πιο αποφασισμένους για συνέχιση της δράσης μας. [Ευχαριστούμε που μας θυμίζετε ότι ενοχλείστε:πολιτικάντηδες, δήμαρχοι, εργολάβοι, κράτος, αστυνομία και ρουφιάνοι…]

Τα στέκια και οι καταλήψεις μπορούν να συσπειρώσουν κόσμο, να συσφιχθούν σχέσεις, να ζυμωθούν πολιτικά με προβληματισμούς και αγώνες γύρω από τοπικά αλλά και ευρύτερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. (φασισμός, ξενοφοβία, εργασιακά, οικολογικό ,σεξισμός, κ.α)
Οι ανάγκες μας αλλά και η πολιτική όπως εφαρμόζεται, σχεδόν από όλους, στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, ωθεί κομμάτια της κοινωνίας στην ανάγκη για συλλογικοποίηση με αρχές , που όπως προείπαμε υπήρχαν στην κατάληψη ΙΚΑ, αλλά που είναι και αρχές που υπάρχουν σε όλους εμάς που θεωρούμε την πολιτική πεδίο μάχης μέσα στην καθημερινότητα μας και όχι ευκαιρία για ”καρέκλα, μίζα και ρεμούλα. ”
Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη απέναντι σε κάθε αυτοοργανωμένο χώρο που δέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις όπως ήταν και πριν τη βίαιη επίθεση από παρακρατικούς φασίστες που δεχτήκαμε οι ίδιοι και νιώσαμε την αλληλεγγύη προς το εγχείρημα μας με ποικίλους τρόπους που μας έδωσαν το κουράγιο και τη θέληση να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Όταν δημιουργείται ένας νέος τέτοιος χώρος νιώθουμε και ’μεις μέρος της προσπάθειας, και όταν χτυπιέται κάποια κατάληψη, νιώθουμε ότι επιτίθενται και σε μας, γεμίζουμε με οργή.

Η προτροπή μας προς τους συντρόφους του Ιού Κ.Α., αλλά και προς όλα τα ανήσυχα και πολιτικά σκεπτόμενα όντα είναι να ψάχνουν και να εκκολάπτουν αυτόνομα πεδία δράσης αυτοοργάνωσης, δημιουργίας και αλληλεγγύης σε αντιδιαστολή μιας κοινωνίας μίζας ντόπας και διαπλοκής.
Ας αμολήσουμε τον Ιό της Κοινωνικής Απελευθέρωσης !!

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: