Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Αλληλεγγυή στους καταληψίες του κτιρίου της Μυλλέρου & Γερμανικού





 
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι (άλσος Βεΐκου, Πεδίο Άρεως, άλσος Συγγρού, Ελληνικό κλπ) όπως και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια των πόλεων έχουν μπει στο στόχαστρο της αστικής άρχουσας τάξης. Κάθε εγχείρημα που προωθεί την αυτοδιαχείριση της ζωής μας ξεφεύγοντας απο τα καθιερωμένα πρότυπα που ορίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αντιμετωπίζει εξαρχής την περιθωριοποίηση και αργά ή γρήγορα την καταστολή. 


Η κατάληψη αποτελεί ένα μέσο έμπρακτης αντίθεσης στον τρόπο ζωής που θέλουν να μας επιβάλλουν. Ενάντια στη λογική της διαμεσολάβησης και των ιεραρχικών σχέσεων που διαπνέουν την κοινωνία μας όπως και των εξοντωτικών ενοικίων, προτάσσουμε την κατάληψη κάθε αφημένου στην τύχη του κτιρίου, για την ικανοποίηση των πολιτικών και στεγαστικών αναγκών μας αλλά και για την πραγμάτωση δημιουργικών εκφράσεων των ονείρων μας. Επιθυμούμε να μετατρέψουμε τα εγκαταλελειμμένα κτίρια απο ανενεργούς χώρους σε ζωντανούς, ικανούς να εμπνεύσουν όσους νιώθουν ν’ ασφυκτιούν σ’ ένα κόσμο απάθειας και ατομισμού.


Με τη συλλογική δράση και έχοντας ως βάση τις αρχές της αλληλοβοήθειας και του αλληλοσεβασμού αντιστεκόμαστε στους μηχανισμούς που προωθούν κυριαρχικές λογικές και συμφέροντα. Το κράτος επιχειρεί, μέσω των κατασταλτικών του μηχανισμών όσο και μέσω της ιδεολογικής προπαγάνδας των ΜΜΕ, να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης που αποτελεί εμπόδιο στα κερδοσκοπικά του σχέδια. 


Υπό αυτές τις συνθήκες, ύστερα απο 15 έτη εγκατάλειψης του χώρου και μόλις 9 μήνες κατάληψης, έγινε αιφνίδια εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου της Μυλλέρου & Γερμανικού (με το δήμο να προφασίζεται την ανάπλαση της περιοχής του Μεταξουργείου), με τη συνδρομή αρκετών διμοιριών των ΜΑΤ. Ο χώρος είχε καταστεί βιώσιμος από τα άτομα που επέλεξαν να τον χρησιμοποιήσουν ως στέγη και λειτουργούσε ως ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος με χαρακτηριστικά αντιιεραρχικά και αντιεμπορευματικά. Ενδεικτικά του τρόπου που αντιμετωπίζονται τέτοιες προσπάθειες αυτοδιεύθυνσης, μέσω του εκφοβισμού και της τρομοκράτησης τους, είναι αφ' ενός η στάση των μπάτσων (όλων των ειδών) -των οποίων η βίαιη εισβολή τους στο κτίριο, με βάση μεταξικό νόμο του '38΄(!!)- ακολούθησε σκηνές από αμερικάνικη ταινία με τα περίστροφα στραμμένα στους καταληψίες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο- καθώς και η προκλητική παρέμβαση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να συλλέξει αποτυπώματα. Αφ' ετέρου ακολούθησε το γκρέμισμα της στέγης και των κουφωμάτων των δωματίων έτσι ώστε να καταστεί ανούσια η ανακατάληψη του κτιρίου. 


Η βίαιη εκκένωση της κατάληψης στον Κεραμεικό, εντάσσεται σε μια ευρύτερη, συστηματική και μεθοδευμένη προσπαθεια καταστολής απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα αυτονόμησης που εναντιώνεται έμπρακτα στην εμπορευματοποίηση. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα του πλαισίου που έχει θέσει το ντόπιο και παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό status αποτελούν η κατεδάφιση της επί 24 ετών κατάληψης Ungodomshuset στη Δανία, η κατεδάφιση του κτιρίου που στέγαζε τη κατάληψη στέγης Santa Barbara στα Κ. Πατήσια, η συνεχής απειλή έξωσης στο κατειλημμένο εργοστάσιο Υφανέτ στη Θεσ/νίκη, η εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου της Μυλλέρου & Γερμανικού στον Κεραμεικό, όπως και οι πιέσεις που υφίστανται δεκάδες άλλες καταλήψεις στην ελλάδα και το εξωτερικό. 


Ως καταληψίες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αντιστέκονται και υφίστανται τις κατασταλτικές μεθόδους του κράτους. Για όσους πιστεύουν πως τα λιμνάζοντα νερά της παθητικότητας και της υποταγής, δε μπορούν να μένουν άλλο ατάραχα:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: