ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ


«ΚΑΤΑΛΗΨΗ  ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ»
  
Από το Δεκέμβρη του 2006 το ήδη εγκαταλελειμμένο για 35 χρόνια οίκημα Πραποπούλου πέρασε στα χέρια -και όχι στην ιδιοκτησία- ατόμων της ευρύτερης περιοχής του Χαλανδρίου που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια εστία συσπείρωσης ανθρώπων που αναγνωρίζουν πως η μοναδική αξιοπρεπής απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε μπορεί να δοθεί μέσα από τη συνάντηση και τη συλλογικοποίηση των αγώνων μας. Ανθρώπων που δεν περιμένουν κανέναν αυτόκλητο σωτήρα και καμιά μεγάλη νύχτα, που αντιλαμβάνονται πως το στοίχημα των καιρών μας παίζεται στο τώρα και παίζεται στους χώρους της καθημερινής εκμετάλλευσης μας αλλά και στους δρόμους, τις πλατείες και τα  κινήματα της πόλης μας. Αντιλαμβανόμαστε πως μέρα με τη μέρα ο φασισμός, ως κρατική στρατηγική, εξαπλώνεται σαν χολέρα παντού, αποτελεί τον κυρίαρχο λόγο στη βουλή και τα ΜΜΕ και σημαδεύει όλους εμάς που περισσεύουμε, που αγωνιζόμαστε.

Μπροστά σε αυτή την επίθεση επιλέγουμε να μην είμαστε ούτε μόνοι ούτε αδύναμοι.
Επιζητούμε  τη σύμπραξη, χτίζοντας δομές αλληλοβοήθειας και έμπρακτης αλληλεγγύης ως ανάχωμα στην υποτίμηση και αποξένωση των ζωών μας. Αμφισβητούμε την κυρίαρχη ατομιστική κουλτούρα που καταδικάζει τους ανθρώπους στη μοναξιά και στο φόβο και εναντιωνόμαστε στην κάθε είδους εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είτε αυτή αναπαράγεται στην εργασία, είτε στην οικογένεια, είτε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας μέσα σε αυτό το πολιτικό σύστημα.

Προκρίνουμε ένα χώρο που θα λειτουργεί αντιεμπορευματικά και αντιεραρχικά θα είναι πλήρως αυτόνομος και διαχειριζόμενος από εμάς τους ίδιους χωρίς καμία κομματική ή θεσμική στήριξη.

Η συνέλευση της Τρίτης, που γίνεται στο χώρο της κατάληψης στις 8.30μμ αποτελεί μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τη σημερινή κατάσταση και να δράσουμε στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Η θεματολογία περιλαμβάνει πολιτικά - κοινωνικά θέματα και στη συνέλευση αποφασίζεται με ισότιμους όρους η σύνταξη κειμένων, πραγματοποίηση παρεμβάσεων και άλλων δράσεων.

Η διαχείριση του χώρου γίνεται αποκλειστικά από τα μέλη της συνέλευσης τα οποία, επιμερίζονται κάθε Τρίτη τις ευθύνες του χώρου και εισάγουν προτάσεις για εκδηλώσεις που ενισχύουν την τάση για κοινωνική απεύθυνση αλλά και που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και την ανάγκη για απόκτηση γνώσεων, αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, ψυχαγωγία και άλλα.

Σε αυτά τα 6 χρόνια λειτουργίας της η κατάληψη έχει στεγάσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου, που κινούνται ενάντια στη λογική του κέρδους και της εμπορευματοποίησης της τέχνης και που καταργούν τους ρόλους του «ειδικού» καλλιτέχνη και του αδρανούς κοινού. Έχει στεγάσει εκδηλώσεις και κύκλους συζητήσεων και δράσεων που αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως ο ρόλος της εκπαίδευσης και το αρθρο 16 του συντάγματος, ο συνδικαλισμός, η καταστολή, η αλληλεγγύη σε διωκόμενους κοινωνικούς αγωνιστές, οι ελεύθερες μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και επανοικειοποίησή τους.

Στην  κατάληψη κτήματος Πραποπούλου πραγματοποιούνται προβολές χωρίς αντίτιμο, λειτουργεί χαριστικό παζάρι και δανειστική βιβλιοθήκη, γίνεται φυσική καλλιέργεια λαχανικών. Είναι λίγα μπροστά σε αυτά που ίσως θα θέλαμε να κάνουμε αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής και ισότιμης δραστηριοποίησης  των ατόμων που πλαισιώνουν την κατάληψη.

Η κατάληψη Πραποπούλου αποτελεί μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό των καταλήψεων, των συνελεύσεων και όλων των ριζοσπαστικών εγχειρημάτων τα οποία δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο και εντάσσονται στο  ανταγωνιστικό κίνημα. Ως εκ τούτου ο χώρος που στεγάζει τις αντιστάσεις και τις προτάσεις μας, αποτέλεσε στόχο εμπρηστικής επίθεσης από παρακρατικές συμμορίες πριν τέσσερα χρόνια.
Στον αγώνα για την ανοικοδόμησή του δεν ήμασταν μόνοι. Δράσεις αλληλεγγύης, έμψυχης και υλικής βοήθειας ξέσπασαν από την Καβάλα μέχρι την Κρήτη στο εσωτερικό και από την Ισπανία ως την Αγγλία στο εξωτερικό.

Στους καιρούς που ζούμε  θεωρούμε πως η συνάντηση και η συλλογικοποίηση των αγώνων μας τίθενται πλέον ως επιτακτική ανάγκη. Ζητούμενο για μας παραμένει η ανταπόκριση, η δημιουργική συμμετοχή ατόμων από την ευρύτερη περιοχή και η ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής μας δράσης και του λόγου ενάντια σε όσα μας κλέβουν τη ζωή.

Για επικοινωνία μαζί μας:
Email: praposquat@mail.espiv.net
Web: protovouliaxalandriou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: